Çin’de yılda 45 milyar yemek çubuğu tüketildiği açıklandı. 1 milyar 300 milyon nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de yemek yemek için kullanılan yemek çubuklarının (Çince ’kuay zı’) üretimi için ise yılda 25 milyon ağaç kesiliyor. Çinliler şimdi tek kullanımlık yemek çubuğu yerine sentetik malzemelerden yapılmış ve yıkanması güç olmayan, kullanışlı yemek çubuklarına yönlendirilmeye çalışılıyor.
Çubuklar 5 bin yıldır kullanılıyor
İlk kez 5 bin yıl önce kullanılmaya başlandığı söylenen yemek çubuklarının ortaya çıkışıyla ilgili farklı rivayetler var. Birine göre, Çinliler daha iyi pişmesi için yiyecekleri çok ufak parçalara ayırıyor ve bunları tutabilmek için de ağaç dallarını kullanıyormuş. Başka bir görüşe göreyse, zamanında Çin imparatorlarından biri, halk ayaklanmasından korktuğundan ötürü, eritilip silah haline getirilebilecek metal olan her şeyin toplanmasını emretmiş. Ellerindeki bıçak, kaşık ve benzeri şeyleri vermek zorunda kalan Çinliler bu durumda metal olmayan ve zamanında kolay bulunabilen tahta ve bambudan yapılma ince çubuklarla yemek yemeye alışmış.
Konfiçyüs bıçak kullanmazdı
Yemek çubuklarının yaygınlaşmasındaki en büyük etkenin ise Konfüçyüs olduğu söyleniyor. Bir vejetaryen olan Konfüçyüs’ün hayvan kesmede kullanılan bıçakların yemek masasında yer almasının ’evleri bir kasap dükkanına çevirdiğini’ ve bunları yemek yerken kullanmanın ’çok vahşice’ olduğunu söylemiş. Yemek çubukları bugün Çin, Japonya, Vietnam, Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinde hala yaygın olarak kullanılıyor